Seyahatte Sırt Ağrılarını Önlemek İçin Yoga
top of page

Seyahatte Sırt Ağrılarını Önlemek İçin Yoga

Güncelleme tarihi: 8 Nis 2022

Seyahat etmek ne kadar eğlenceli olsa da bedeniniz için zorlayıcı da olabilir. Özellikle uçakta ya da arabada uzun süre oturuyorsanız. Bir de tanımadığınız bir yatakta yatmak ve rutininizi değiştirmenin stresi rahatsız edici sırt ağrılarına yol açabilir. Eğer seyahat rutininiz için önceden tedbirlerinizi alırsanız bu ağrıları önleyebilir ve seyahatinizden daha çok keyif alabilirsiniz. Bunun en iyi yollarından biri yoga. Yoga sadece çok iyi bir egzersiz sistemi değil aynı zamanda sağlığınız için de uzun dönem faydaları çok fazla. Herkesin yapabileceği, ve dünyanın her yerinde yapabileceğiniz bir şey. İşte yolculuk sırasında yoga yapmakla ilgili bilmeniz gereken her şey burada.



Sırt Ağrılarının En Yaygın Nedenleri

Seyahat ederek kronik sırt ve bel ağrısına neden olabilecek bir çok şey var. Yukarıda bazılarına değindik bile. Bunlara ek olarak, zaten sırt ağrısına sebep olabilecek sağlık sorunlarınız var ise seyahat durumunuzu kötüleştirebilir. Sırt ağrısının en yaygın nedenleri;

  • Kötü postür ile uzun süreli oturmaya ya da ayakta durmaya bağlı kas dengesizlikleri ya da gerginlikler. Sık seyahat edenler ya da işyerinde uzun süre masa başında oturanlar için bu ana nedenleren biridir. Bu tip ağrıların yönetiminde yogaya ek olarak, masaj ve destekleyici yastıkları da kullanabilirsiniz.

  • Fıtıklar. Bir çok insan yaş aldıkça fıtık sorunu ile karşılaşır, ve uzun süreli oturmalarda sıkıntı yaşarlar. Fıtık keskin ve rahatsız edici bir ağrıya sebep olabilir ve mümkün olduğunca özen gösterilmesi gereken bir durumdur.

  • Diğer omurga problemleri. Zamanla kemiklerin arasındaki kıkırdak zarar görebilir ve özellikle seyahat esnasında artacak rahatsız edici bir bel ağrısına neden olabilir.

Eğer sıklıkla kronik sırt ağrısı çekiyorsanız, bir doktora görünüp tanı koydurmanız çok önemli. Yoga sırt ağrıları için çok faydalı ancak duruma özel doğru tedavi ile kombine edilmeli.



Yoga Pratiğinin Faydaları

Yoganın çok fazla faydası var ve bunlardan bir çoğu direk bel ağrısından kurtulmaya yönelik. Aşağıda yoga yapmanın neler fayda sağladığını sıraladık. Tabii ki bunlar beden rahatsızlıklarınız için, ancak yoganın daha bir çok faydası bulunuyor.

  • Kas gücü: Yoga tüm bedeni kuvvetlendirmek ve kas gücünü ve tonusunu arttırmak için çok iyi bir yöntem. eğer bel ve sırt ağrılarınız var ise size çok yardımcı olacak, çünkü güçlü bir bel, karın ve üst beden düzgün postürü korunanızı sağlayacak. . Düzgün postür bel ve sırt ağrılarını yönetmek ve kötüleşmesini engellemek için anahtar konumunda.

  • Esneklik: Seyahat sırsasında sırt rahatsızlıkları yapan bir diğer sebep de kas ve bağ doku gerginlikleri. Yoga tüm bedeninizin esnekliğini arttırmanıza ve daha iyi bir hareket açıklığına sahip olmanıza yardımcı olur.

  • Sakatlanmaları önleme: Yoga aynı zamanda sakatlıkların oluşumunu engellemek için çok yararlıdır. Sadece kasları güçlendirmeyi değil yıllar içerisinde gelişen kas dengesizliklerini ortadan kaldırmayı sağlar. Genellikle aynı hareketleri zaman içerisinde tekrar tekrar yaptığımız için kasların yapısında dengesizlikler oluşur ve bu durum karşıt kas grubunda güçsüzlüğe sebep olur. Eğer düzeltilme ise bu durum sakatlanmalara yol açabilir. Yoga çok iyi bir tüm beden egzersizi olduğu için bu dengesizliklerin oluşumunu engelleyebilir.

  • Stres yönetimi: Son olarak, bir çok kişi yogayı yaşamlarındaki stresi yönetmeye yardımcı olduğu için seviyor. Stres sadece zihinsel olarak değil etkilerini fiziksel olarak da gösteriyor. Eğer zaten kronik ağrı çekiyorsanız stres durumu daha da kötüleştirebilir. Rahatlamak ve yoganın meditatif etkisi stresi azaltmaya, zihni boşaltmaya ve bu sırada kronik ağrıdan kurtulmanıza destek olur.


Sırt Ağrısı İçin En İyi Yoga Pozları

Özellikle sırt ağrılarına iyi gelecek yapabileceğiniz bazı yoga pozları var. Bunlar:

  • Çocuk pozu

  • Kedi ve İnek

  • Aşağı bakan köpek

  • Yukarı bakan köpek

  • Üçgen pozu

  • Güvercin pozu

  • Omurga çevirmeleri

  • Sfenks pozu

  • Ayakta öne katlanma

Bu pozlara ek olarak gene bir yoga akışı da sırtınız için oldukça faydalı olacak çünkü hem bedeninizin ısınmasını sağlayacak, kasları gevşetecek hem de tüm bedenin güçlenmesini sağlayacak.


Seyahatte Yoga Nasıl Yapılır

Yga pratiğinin en iyi yönlerinden biri düz bir zemin ve matınızı sığdıracak kada bir alan bulduğunu her yerde yapabilmeniz. Yogayı güzel dış mekanlarda yapmak spiritüel olarak da çok besleyici olabiliyor. Yogayı herhangi bir yerde yapabilmek için bazı ipuçları:

  • Her zaman yanınızda bir seyahat matı ve rahat kıyafetler taşıyın. Seyahat matları çok iyi bir yatırım çünkü onları katlayıp en ufak çantalara dahi sığdırabiliyorsunuz. Yanınızda doğru ekipmanlar oldukça yoga yapmak için daha motive olacaksınız.

  • Cep telefonunuza bir yoga aplikasyonu indirin. Bir yoga pozunda yardıma ihtiyaç duyduğunuzda ya da basit bir yoga akışı aradığınızda aplikasyonlar size destek olacak cep rehberleri.

  • Günlük programınıza 10 dakikalık bir yoga pratiği koyun. Yogayı gün içerisine programladığınızda seyahatinizden zaman çalıyor gibi hissetmeyeceksiniz. Çok kısa bir yoga pratiği bile çok fayda sağlayabilir.

  • Yogayı arkadaşınız ile birlikte yapın. Eğer bir arkadaşınız ya da ailenizden birileriyle seyahat ediyorsanız onlara size eşlik etmek isteyip istemediklerini sorun. Egzersiz sırasında yanınızda bir arkadaş olması motive kalmayı kolaylaştıracaktır.

  • RockBand Flex gibi taşınabilir bir yoga bantı kullanın. Bu yoga bantınnı gittiğiniz her yere götürebilir, özel ekipmanlara ihtiyaç duymadan pozlarda daha çok derinleşebilirsiniz.


Yoga pratiğini seyahat rutininize eklemek sırt ağrıları ile başa çıkmak için en iyi yollardan biri. Aynı zamanda sık seyahat stresinden uzaklaşmak için de mükemmel bir yöntem. Eğer daha önce hiç yoga denemediyseniz, başlamak oldukça kolay. Bir yoga stüdyosuna gidebilir ya da YouTube'da başlangıç yoga derslerine bakabilirsiniz. Tabii ki eğer sırt ağrılarında çok sık şikayetçi oluyorsanız bir doktora, ya da PT Akademi gibi bir fizyoterapi kliniğine gitmeyi ihmal etmeyin.


Yazar: Dr. Brent Wells, D.C.
121 görüntüleme0 yorum
bottom of page